B komplex- vitamíny skupiny B

B1 – Thiamin

B2 – Riboflavin

Oranžové barvivo, rozkládá se působením světla a je potřebný pro přeměnu vitamínu B6 a kyseliny listové do jejich koenzymů. Dále pak pro transformaci aminokyseliny tryptofanu na niacin. Podporuje správnou funkci kůže, očí a jeho nedostatek se může projevit v ústech zánětlivými změnami na sliznici, rtech a jazyku.

B3 – Niacin

Působí jako antioxidant a hraje roli při přeměně potravin na energii, podpoře trávení a funkci nervových buněk.

B5 – Kyselina pantothenová

Údolí Bystřice dovolená výlet les olomouký kraj

Má zásadní význam při vytváření a odbourávání tuků, podporuje syntézu steroidních hormonů a má protistresové účinky. Snižuje ji užívání hormonální antikoncepce, léky na spaní a alkohol.

B6 – Pyridoxin

Důležitý při tvorbě červených krvinek a protilátek. Účinkuje rychleji v kombinaci s vitamíny B1, B2, B5, vitamínem C a hořčíkem.

B7 – Biotin

Užívaný často za účelem zlepšení kvality vlasů, nehtů a kůže. Významný pro metabolismus bílkovin, sacharidů a tuků.

B9 – Folát

Podporuje buněčné dělení a tvorbu DNA, z tohoto důvodu bývá doplňován v těhotenství, kde brání poškození vývoje neurální trubice dítěte.

B12 – Kobalamin

Významný pro proces tvorby fosfolipidů, buněčných membrán a myelinových pouzder, které jsou zodpovědné za správnou funkci mozku. Napomáhá krvetvorbě, syntéze DNA a proteinů. Nachází se však pouze v živočišných zdrojích, proto se doporučuje veganům a vegetariánům jeho suplementace, případně zvyšovat jeho příjem v potravinách jako jsou rostlinná mléka, jogurty, sýry, margaríny a přírodní chlorela.

Vitamín D a K2

Vitamín K2 je produkován bakteriemi, přítomný je ve fermentovaných potravinách jako je kysané zelí a sójové boby. Pomáhá společně s vitamínem D udržovat vápník v kostech. Bez jeho přítomnosti účinek vitamínu D není tak silný a vápník pak zůstává místo v kostech v cévách. Podporuje správnou funkci pohybového aparátu a předchází vzniku osteoporózy.

Vitamín D se v těle tvoří pobytem na slunci, můžeme ho ale najít i v potravě. V  mořských rybách, vejcích, játrech nebo másle. Působí jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva, diabetu a kardiovaskulárních onemocnění a přispívá ke správné funkci imunitního systému.

Jeho nedostatek se projevuje zejména u starších lidí snížením hladin vápníku, únavou a vyšší nemocností.

Železo

V těle se vyskytuje v takovém množství, které by nestačilo ani na výrobu jednoho hřebíku, avšak přesto je jednou z důležitých složek krve. Je součástí krevního barviva hemoglobinu, který je zodpovědný za přenos kyslíku do buněk. Dodává tělu energii, proto lidé trpící chudokrevností jsou častěji unavení a celkově velmi slabí. Aktivuje některé enzymy, katalyzuje syntézu karnitinu, hormonů a je prekurzorem vitamínu D. Jeho dostatečný příjem by měli dodržovat zejména vegani, vegetariáni a ženy.

Zdroje železa v potravě: