Bobule černého bezu pro zdraví

Během léta je bezový keř nenápadný, zatímco na jaře ohromuje nádherným velkým květenstvím s příjemně navinulou chutí a vůní, na podzim září trsy černých bobulí na červených stoncích. Připravte z nich výborný sirup, který má navíc léčivé účinky.

Zatímco sirup z bezových květů lze připravit louhováním za studena, sirup z bezinek je nutné vařit. Bobule jsou totiž jedovaté a jedovatost ztrácejí díky důkladnému převaření.

Na přípravu sirupu použijte pouze zralé plody (ty zelené nebo růžové vyhoďte). Na sběr si vemte nůžky, při trhání by vám bobule opadaly. K otrhávání plodů ze stonků použijte vidličku nebo vsaďte na starou dobrou ruční práci, ovšem nezapomeňte si vzít rukavice a zástěru, šťáva z bezinek barví.

Snad vás k trochu náročnému postupu přesvědčí výčet zdravotních benefitů, které bezinkový sirup má. Především výrazně podporuje imunitní systém a zvyšuje úroveň antioxidantů v těle, působí protizánětlibě a funguje proti virové i bakteriální infekci. Preventivně se používá pro prevenci a léčbu při nachlazení, chřipkách i angínách. A potěší i schopnost snižovat cholesterol.

černý bez bobulovina vitamíny